Как да поддържаме и почистваме нашата врата?

Вратите често остават на заден план, а често дори са пропускани що се отнася до почистване. Важното е обаче да се отбележи, че вратата е първото нещо, което виждат вашите гости и към нея трябва да се отнасяме с не по–малко отношение и внимание. Добрата поддръжка ще удължи срока на живот на вашата врата и тя ще изглежда като нова дълги години. Ето и няколко съвета как да се грижите за лицето на вашия дом.

Препарати за почистване на врати

Дръжките са най-често докосваната част от една врата, следователно и най–замърсената. Добре е поне веднъж седмично да минавате тяхната повърхност с антибактериален препарат или мокра кърпа. Не забравяйте и мястото около самата дръжка, тъй като там обикновено остават следи от пръсти. За целта използвайте препарат подходящ за материала, от който са изработени конкретните врати.

Дървените лакирани или ламинирани врати

За тях е подходящ препарат за мебели с полиращо действие, който да се грижи за всякакъв вид дървени повърхности. Препарати от този тип подхранват и се грижат за покритието, като не запушват порите на дървените изделия. Образуват гланцов слой, който предпазва дървото от влага, придава му свеж и естествен вид.

ВратаМеталните врати

Те се почистват с мека кърпа напоена с бял оцет. Това ще им придаде блясък, както и ще предотврати натрупването на мръсотия. След това трябва да минем металната част с топла сапунена вода. Не забравяйте да минете врата и с чиста вода, за да премахнете остатъците от сапун. По–ангажираните от вас могат да пропуснат стъпката с оцетната вода.

Каквато и да е вашата врата почистването трябва да завърши със суха кърпа, която да обере излишния препарат или да подсуши повърхността, като по този начин ще се предотврати появата на петна от почистващи продукти или вода. Минете вратата от горната рамка до долу, по цялото протежение на крилото и касата за да си гарантирате премахването на всяка прашинка посмяла да се закачи за вашата врата.

И не на последно място смазвайте редовно пантите и езичетата на ключалката, за да избегнете досадния скърцащ звук.

Вече сте готови и положили максимални грижи за първото нещо, което виждате във вашия дом, а именно вашата врата.