Как да поддържаме металната входна врата?

Ако възнамерявате да купите метална врата или наскоро сте я закупили, вероятно бихте желали да знаете как можете да се грижите и да я поддържате.

• Грижа за заключванията, пантите и копчетата.

Важно е да избягвате наподобяващ месингов лак почистващ препарат или абразивен, защото поврежда повърхността. Чистият парцал с вода е най-добрият вариант за почистване на повърхността. Трябва да се уверите, че вашите ключалки и панти са правилно смазани, за да бъде вратата лесна за отваряне. Препоръчва се вътрешната брава, както и вътрешните компоненти да се смазват на всеки няколко месеца. Удобен вариент е да се закупи спрей. Напръскайте и тествайте ключалката и пантите многократно.

• Грижа за праховобоядисано покритие

Много метални врати са с прахово покритие. Това е просто специално покритие, което се нанася върху метала, за да се защити и да се даде цвят. Много е лесно да почистите повърхността на металните врати. Най-простият начин е да вземете кофа и парцал с топла вода, и да добавите супена лъжица течност за миене на съдове. Натискът не трябва да е силен, защото може да се наруши покритието. След като вратата се почисти със сапунена вода, вземете чиста кърпа и изплакнете вратата. След това трябва веднага да изсушите вратата със сухи кърпи, като обърнете специално внимание на гънките и пукнатините. Говорейки за гънки и пукнатини, понякога мръсотия ще попадне в тези области, което би усложнило почистването. В този случай използвайте найлонова четка за зъби с капка миещ препарат.

• Грижа за останалите части на металните врати

Има и други части от металната врата, на които ще искате да обърнете внимание. Например, ако е пневматична по-рано може да се наложи да я коригирате. За да направите това, ще трябва да погледнете края на буталния възел. Накрая трябва да има винт. Завъртете го по посока на часовниковата стрелка, за да увеличите налягането. Това ще затваря вратата по-бавно. Можете да завъртите винта обратно на часовниковата стрелка. Това ще ускори затварянето.

Както можете да видите, лесно е да се грижите за металната си врата. Макар, че има много информация, самата грижа е изключително лесна. Ако правите тези неща редовно след време ще откриете, че вашата метална врата ще работи правилно и ще изглежда най-добре за десетилетия напред.

Как да поддържаме и почистваме нашата врата?

Вратите често остават на заден план, а често дори са пропускани що се отнася до почистване. Важното е обаче да се отбележи, че вратата е първото нещо, което виждат вашите гости и към нея трябва да се отнасяме с не по–малко отношение и внимание. Добрата поддръжка ще удължи срока на живот на вашата врата и тя ще изглежда като нова дълги години. Ето и няколко съвета как да се грижите за лицето на вашия дом.

Дръжките са най-често докосваната част от една врата, следователно и най–замърсената. Добре е поне веднъж седмично да минавате тяхната повърхност с антибактериален препарат или мокра кърпа. Не забравяйте и мястото около самата дръжка, тъй като там обикновено остават следи от пръсти. За целта използвайте препарат подходящ за материала, от който са изработени конкретните врати.

За дървените лакирани или ламинирани врати е подходящ препарат за мебели с полиращо действие, който да се грижи за всякакъв вид дървени повърхности. Препарати от този тип подхранват и се грижат за покритието, като не запушват порите на дървените изделия. Образуват гланцов слой, който предпазва дървото от влага, придава му свеж и естествен вид.

Металните врати се почистват с мека кърпа напоена с бял оцет. Това ще им придаде блясък, както и ще предотврати натрупването на мръсотия. След това трябва да минем металната част с топла сапунена вода. Не забравяйте да минете врата и с чиста вода, за да премахнете остатъците от сапун. По–ангажираните от вас могат да пропуснат стъпката с оцетната вода.

Каквато и да е вашата врата почистването трябва да завърши със суха кърпа, която да обере излишния препарат или да подсуши повърхността, като по този начин ще се предотврати появата на петна от почистващи продукти или вода. Минете вратата от горната рамка до долу, по цялото протежение на крилото и касата за да си гарантирате премахването на всяка прашинка посмяла да се закачи за вашата врата.

И не на последно място смазвайте редовно пантите и езичетата на ключалката, за да избегнете досадния скърцащ звук.

Вече сте готови и положили максимални грижи за първото нещо, което виждате във вашия дом, а именно вашата врата.

Какви въпроси биха ви задали в магазина за врати?

Когато си избирате врата, било то входна или интериорна, има няколко задължителна неща, които трябва да предвидите.

Преди да отидете в шоурума за врати, е добре да сте си взели предварителните размери, но ако не сте сигурно в начина, по който трябва това да стане, най-добре е да извикате майстор, който ще вземе точните размери, защото това е от изключителна важност, за да може да се поръча правилна врата за вашия дом.

Какви въпроси биха ви задали в магазина за врати, когато отиде да заявите, че искате да си поръчате врата?

– Какви са вашите размери?

– Накъде искате да се отваря вашата врата – входна или интериорна?

– От коя страна да бъде дръжката ви?

Много е важно да знаете какъв е размера на зида ви и какви са размерите на светлия ви отвор, за да може вратата да бъде поръчана правилно.

Вратите, които се предлагат за интериора на вашия дом, в повечето случаи са безфалцови, което означава, че могат да се отварят навътре и навън, като е възможно да бъдат леви и десни, защото това се определя на място при самия монтаж.

За входните врати въпроса стои по друг начин. Има такива входни врати, които се предлагат с отваряне навътре и навън, но има и такива, които фабрично идват с отваряне само навътре. Това в никакъв случай, не означава, че не могат да се монтират и така, че да се отварят навън. При тези модели се прави обратен монтаж, за да може желанието на клиента да бъде удовлетворено. За да бъде направена коректно заявката, ако желаете вратата да се отваря навън и пантите да са отдясно, то тогава трябва да поръчате врата, която се отваря навътре и пантите са ѝ от лявата страна. Това е като „огледален образ” – поръчвате точно обратното на това, което желаете, за да може като се обърне, да стане точно така както искате.

Нашият съвет е, преди да поръчате каквото и да било, най-добре се посъветвайте със специалисти!