Как да поддържаме металната входна врата?

Ако възнамерявате да купите метална врата или наскоро сте я закупили, вероятно бихте желали да знаете как можете да се грижите и да я поддържате.

• Грижа за заключванията, пантите и копчетата.

Важно е да избягвате наподобяващ месингов лак почистващ препарат или абразивен, защото поврежда повърхността. Чистият парцал с вода е най-добрият вариант за почистване на повърхността. Трябва да се уверите, че вашите ключалки и панти са правилно смазани, за да бъде вратата лесна за отваряне. Препоръчва се вътрешната брава, както и вътрешните компоненти да се смазват на всеки няколко месеца. Удобен вариент е да се закупи спрей. Напръскайте и тествайте ключалката и пантите многократно.

• Грижа за праховобоядисано покритие

Много метални врати са с прахово покритие. Това е просто специално покритие, което се нанася върху метала, за да се защити и да се даде цвят. Много е лесно да почистите повърхността на металните врати. Най-простият начин е да вземете кофа и парцал с топла вода, и да добавите супена лъжица течност за миене на съдове. Натискът не трябва да е силен, защото може да се наруши покритието. След като вратата се почисти със сапунена вода, вземете чиста кърпа и изплакнете вратата. След това трябва веднага да изсушите вратата със сухи кърпи, като обърнете специално внимание на гънките и пукнатините. Говорейки за гънки и пукнатини, понякога мръсотия ще попадне в тези области, което би усложнило почистването. В този случай използвайте найлонова четка за зъби с капка миещ препарат.

404

• Грижа за останалите части на металните врати

Има и други части от металната врата, на които ще искате да обърнете внимание. Например, ако е пневматична по-рано може да се наложи да я коригирате. За да направите това, ще трябва да погледнете края на буталния възел. Накрая трябва да има винт. Завъртете го по посока на часовниковата стрелка, за да увеличите налягането. Това ще затваря вратата по-бавно. Можете да завъртите винта обратно на часовниковата стрелка. Това ще ускори затварянето.

Както можете да видите, лесно е да се грижите за металната си врата. Макар, че има много информация, самата грижа е изключително лесна. Ако правите тези неща редовно след време ще откриете, че вашата метална врата ще работи правилно и ще изглежда най-добре за десетилетия напред.